Principal » Internet » Firewire: a învins concurentul USB

Firewire: a învins concurentul USB

Internet : Firewire: a învins concurentul USB

La sfârșitul lunii octombrie 2021 este un moment în care două aniversări interesante sunt: ​​Windows XP și iPod. În ultimele două decenii li sa spus atât de mult încât este dificil pentru ceva nou (deși subiectul este evident imposibil de epuizare). Cu toate acestea, iPod-ul este o bună oportunitate pentru amintirile unui anumit standard pe care mulți l-au uitat astăzi. Vorbim despre primul conector de comunicare iPod: Firewire.

Portul Firewire, numit și o soclu 1394 (de la identificatorul standard IEEE-1394), de la început a fost considerat colocvial a fi un soclu "pentru multimedia". Acest lucru a rezultat din viteze mari de transmisie, cu siguranță mai mari decât alte porturi de consum și cu siguranță mai mari decât în ​​cazul USB. Conectorii super-rapid au fost ceva extrem de neobișnuit în computerele cu scop general și au fost folosite mai degrabă "în acest echipament mai scump ".

Când standardul firewire a fost publicat, sau mai degrabă când a trecut aproximativ un an de la premiera si au existat placi PCI cu sloturi relevante, probleme de comunicare din lume PC-ul au fost destul de mizerabil. ATX proaspăt oferă puțin în termeni de comunicații de mare viteză. Conectorii seriale utilizate pentru modemuri care funcționează într-un canal 14 kilobyt (115200 corpuri), prelungit până la maximum 32 kilobiți pe secundă. Portul paralel din PPE, care sărind pe Meanders de comunicare paralelă, a oferit 2 megaocteți pe secundă, dar este dificil să găsești un dispozitiv capabil să negocieze așa ceva. USB 1.1, "viitorul periferiei " și lipsită de wad-ul tehnicii tehnologice, cu condiția 1.5 megabyte.

Standard invizibil

Într-o astfel de situație, a fost necesar să se utilizeze carduri PCI dedicate cu conectori exclusivi pentru dispozitivul care dorea să conecteze scopul transferurilor rapide. Înainte de Firewire, toată lumea a făcut-o în felul său. După premiera sa, piața multimedia a trecut repede pe el... Dar computerele nu au construit-in sloturi 1394 si avea nevoie de un controler separat. Și nu era și el.

Sursa de fotografii: © Pxfuel Firewire PCI

Deci, nevoia a fost o nișă puțin, dar fără îndoială a existat. El și-a identificat mărul. Văzând cererea pentru un protocol auto-destinație de mare viteză, adică "Totul", în Apple, a vrut să vină cu un port serial universal care să înlocuiască toate celelalte sloturi în poppies (cel puțin sugerează Michael Teeenener, arhitectul 1394). Aceasta este exact aceeași motivație care a stat pentru crearea unui USB.

Cu toate acestea, înainte de a echipa USB a fost creat la toate și a început să facă nimic, Apple a vânat deja pentru talente capabile să creeze un conector eliminarea problemei de comunicare pentru mulți următorii ani. Le-a găsit în IBM, STM, Sony, Hitachi, LG... Chiar și Panasonic a apărut. Apple a început să fie serios. In 1995, au avut un port finit cu o formă unică, modernă, capabilă să transfere 50 megabiți pe secundă (!), dus-întors (!!), prin intermediul unui controler dedicat, independent de sarcina CPU (!!!).

Mai bine, dar mai rău

Și nu toate avantajele. Dispozitivele 1394 ar putea fi combinate în lanțuri, fără a fi nevoie să le conecteze direct la hub-ul la fel ca în USB. A fost posibilă combinarea mai multor dispozitive în "tren " și conectați un cablu la computer. Firewire era aproape prea bun pentru a fi adevărat. Ca rezultat, Apple sa întâlnit și a declarat că firewire este prea mare ca gustul lor. Ca rezultat, portul a trebuit să aștepte câțiva ani pentru premiera sa în poppies.

Kamil J. Dudek, Comitetul Firewire a uitat deja că există...

Firewire, totuși, a fost scump. Nu numai datorită unui controlor dedicat, ci și din cauza licenței. Apple a cerut dolar pentru fiecare port 1394 pe dispozitiv. După cum a scris o dată ARS TECHNICA, a fost o greșeală serioasă în strategia de a populariza standardul, care a speriat Intel, încercând să se pare că aparent... Adăugați suportul firewire la chipset-urile dvs! În schimb, USB a fost ales. Este un mod amuzant, deoarece același număr Intel împreună cu Apple a adus în cazul Thunderbolt: Portul nu a fost popularizat din cauza licenței. Prezența și prețul său au fost motivate de necesitatea de a genera venituri pentru operațiuni "Autorizare " de echipamente pentru utilizare cu Thunderbolt.

Firewire trebuia să devină un port la sarcini speciale, pentru dispozitive scumpe cu licență. USB în portul Turn "Pentru Plebe ", utilizat pentru tastaturi, imprimante, tampoane, modemuri și scanere. Astfel încât periferie plictisitoare.

Concurența nu este în vigoare

Acest plan este bun doar pentru a presupune că USB nu se va dezvolta niciodată și nu va ajunge la viteza oferită de 1394. Și a devenit încă ca parte a revizuirii USB 2.0, unde au fost eliminate 60 de megaocteți (cele mai recente oferte USB 5 gigabytes pe secundă). Sarcina pentru procesor a încetat să fie o problemă de blocare deja în Pentium III. Firewire a pierdut duelul. Poate că Apple este încăpățânat.

Astăzi nu există mai multe periferice folosind FireWire și nimeni nu produce controlere lor. Consorțiul de site-ul web menținând standardul a dispărut. În sentimentul subiectiv al multor utilizatori, Firewire, totuși, scapă de un protocol mai matur și mai de încredere decât USB, în care, în ciuda trecerii de ani și a versiunilor ulterioare, adesea sfatul este "Skip Huba, Podeplatul direct ".

Conectorii războaielor s-au oprit deja? Cea mai mare parte da. În prezent, "în principal" în principal HDMI și DisplayPort, acoperind în mod funcțional aproape în întregime. Aproape.

Programe

Actualizări. Actualizări de știri. Vezi mai mult> Firewireipodit.pro

Recomandat
Lasă Un Comentariu